top of page

Activitats realitzades al 2012

 

VISITA AL MUSEU EGIPCI

 

L’Associació de Gemmòlegs de la UB va organitzar una visita guiada al Museu Egipci de Barcelona. Durant un matí sencer una guia ens va endinsar en el fascinant món egipci, explicant-nos aquest període des d’una vessant històrica i també gemmològica a partir de les joies que es troben en el museu.

 

CICLE DE CONFERÈNCIES I XERRADES

 

Una de les activitats que s’ha dut a terme des de l’Associació de Gemmologia de la UB són les conferències que han donat nombrosos professionals del sector de la gemmologia.

 

Projecció de la pel.lícula “El Misterio de los Cristales Gigantes”

 

L’activitat es va inaugurar el 27 de gener amb una projecció de la pel.lícula “El Misterio de los Cristales Gigantes”, a càrrec de la Doctora Àngels Canals, professora de la UB. Després del video es va crear un foro-debat on es va comentar el documental.

 

Mercat actual de la perla: La perla cultivada

 

El mercat actual de la perla va ser la segona ponència que es va fer des de l’Associació de Gemmòlegs de la UB el dia 24 de febrer. Antoni Arlà i Enric Arlà, dos empresaris amb una dilatada experiència en el sector de la gemmologia i concretament en la perla cultivada i els diamants, ens van explicar el mercat actual de la perla. A la ponència es va explicar el procés de compra de les perles mitjançant les subhastes així com el contexte socio-econòmic dins del qual es troba aquesta gemma orgànica.

 

El món de l’aiguamarina

 

Elena Andia, professora de Gemmologia a l'Escola de Gemmologia de la UB, va ser l’encarregada de fer la ponència el 17 de març amb un apropament minuciós al món de l’aiguamarina, tant des d’una vessant més tècnica, explicant-nos les propietats d’aquesta gemma, com des d’un punt de vista més actual.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Certificació en Gemmologia

 

El 28 abril el Dr. Joaquim Mª Nogués, professor de la UB i director de l’Escola de Gemmologia de la UB, ens va donar una lliçó magistral sobre la certificació en gemmologia, recordant-nos alguns aspectes generals a tenir en compte a l’hora de certificar una gemma i quins criteris s’han de seguir.

 

El vidre: Tècniques ancestrals i actuals

 

El gemmòleg, enginyer químic i expert en egiptologia Robert Celades ens va apropar al món del vidre el passat 19 de maig de 2012.

 

Joieria i natura

 

El 16 de juny Josep Carles Pérez, professor del cicle Formatiu de Joieria Artística de l'Escola Massana, ens va introduir un món on la joieria i la natura es donen la mà unint les tècniques més ancestrals i alhora completament actuals, on es va obrir una nova porta a la col.laboració conjunta amb l'Escola de Gemmologia de la UB i els seus ex-alumnes.

 

Aquestes activitats es realitzen a les jornades "Joyeria y naturaleza" que realitza l'escola Massana en un poblet idíl·lic anomenat Serraduy del pre-pirineu aragonès, a la província d'Osca, amb una periodicitat bianual i una durada de cinc dies. Durant aquests dies els participants gaudeixen d'una oportunitat excepcional per treballar a l'aire lliure, aprenent i compartint amb els companys i artistes de diferents països, els professors de diferents escoles d'art i els veïns de la regió. Els assistents experimenten amb tècniques com la talla de minerals de la zona, la fosa primitiva de l'Ashanti, la fosa amb l'os de la sípia, processos de fosa tradicionals com la terra Delf, cocció amb serradures de peces ceràmiques, etc. Aquestes activitats, que apassionen i enganxen, es realitzen en un ambient relaxat i de treball continu, on cadascú es deixa portar per els sentits i experimenta acompanyat i ajudat per la natura en un indret d'ensomni i de gran valor geològic. Tot aixó unit a l'exquisidesa culinària amb la que els participants es veuen delectats. Definitivament ens va deixar bon sabor de boca i ganes de més!

 

Sopar de Santa Gemma

 

Mig centenar de gemmòlegs procedents de l'enyorada Associació Espanyola de Gemmologia (AEG) i de la recent creada Associació de Gemmòlegs de la Universitat de Barcelona van assistir, amb motiu de la celebració de la seva patrona Santa Gemma al sopar de germanor que es va celebrar al restaurant Le Brut de Barcelona.

 

Es van intercanviar regals, en general de caràcter gemmològic, entre els comensals. En acabar es va sortejar un mini-microscopi portàtil de 45x i altres estris pels guanyadors d'un concurs que van posar a prova amb molt d'humor els coneixements sobre gemmes.

 

Prèviament al sopar, cal destacar la conferència que ens va oferir el gemmòleg Carles Báguena sobre la nomenclatura CIBJO, en la qual ens va preparar per a la propera adaptació de la nomenclatura que està treballant el Comitè Europeu de Normalització, de propera obligatorietat.

 

L'ambre i altres reïnes naturals

 

El 26 d'abril, el Dr. Nogués va fer una conferència sobre l'ambre i les reïnes naturals. La conferència, organitzada per l'Associació de Gemmòlegs de la UB, va tenir lloc com sempre a la Facultat de geologia de la UB. Es va fer un repàs acurat i amè d'aquest material orgànic tan atractiu, partint d'una experiència personal del conferenciant en una mina del Congo.

 

Formació dels elements químics

 

El 27 d'Octubre en Rafael Clemente Soler, enginyer industrial i divulgador científic, ens va transportar d'una manera molt amena, distreta i interessant, a l'inici dels planetes: allà on es va formar tot allò que ara som, coneixem i que avui en dia admirem.

 

Conferència de Microfotografia

 

El 17 de maig, en José Antonio Soldevilla, durant la seva xerrada sobre microfotografia de minerals, ens va explicar trucs i diferents maneres de rendibilitzar els recursos dels que es disposen en aquest tipus de treballs, ja que el secret d'aconseguir fotografies d'aquesta qualitat no és pas la casualitat ni la sort. Darrere d'elles s'amaga una preparació prèvia acurada i una postproducció minuciosa perquè el resultat final sigui el desitjat.

 

La Joieria Modernista i Masriera

 

El passat dijous 25 d'Octubre va tenir lloc la conferència sobre Joieria Modernista a càrrec de la Dra. Pilar Vélez Vicente, doctora en Belles Arts, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts, membre de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona, ex-directora del Museu Marès i actual directora dels museus del DHUB. També és autora de nombrosos llibres dedicats a la joieria modernista, com per exemple "Joies Masriera. 200 anys d'història".

 

Pilar Vélez ens va introduir en el món del Masriera, fent-nos un recorregut des dels inicis artístics de la família amb la pintura, fins arribar a ser un l'exportador i referent mundial més importants de la joieria Modernista Catalana.

 

 

 

 

SORTIDA A NAVAJÚN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El passat mes de juny l'Associació de Gemmòlegs de la UB va fer una sortida a Navajún, La Rioja. Navajún és coneguda per les seves mines de pirita i és per aquest motiu que es va organitzar la sortida. Van ser 3 dies intensos durant els quals, a part de la visita a les mines, es va aprofitar per fer turisme per la zona:

 

El divendres 1 de juny a la tarda vam arribar a Navajún, on ens vam allotjar i vam sopar a Casa Victoria, propietat de Pedro Ansorena.

 

El dissabte es comença la ruta de bon matí, primer a Igea, al centre d'interpretació de Dinosaures i als jaciments paleontològics d'icnites El Peladillo i a l'arbre fòssil. Les icnites són les empremtes que van deixar els dinosaures i que avui encara es poden veure. Després es va anar fins a Comago, a un dels jaciments d'icnites més coneguts de La Rioja, Los Cayos.A l'acabar, el grup va anar fins a Alfaro a dinar i posteriorment es van visitar les Bodegas Palacios i les vinyes La Montesa.

 

El diumenge, després d'esmorzar, es van agafar els 4x4 per pujar a la mines de pirita, amb l'acompanyament i assessorament a peu de mina de Pedro Ansorena. Tots els participants van poder recollir mostres lliurement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page