top of page

ACTIVITATS DEL 2016

Curs avançat de la perla cultivada

 

  Els dies 21 i 28 de gener i 11 i 25 de febrer es va realitzar el curs d'Especialització en Perla Cultivada a càrrec de la Sra. Patrícia Arlà, gemmòloga, especialista en Diamant i especialista en Perla Cultivada. Durant aquest curs de 8 hores vàrem classificar cada lot de perles cultivades segons el seu grau de lluïssor, els defectes de la superfície de la perla, la seva forma, la mida i el color; tant com per perles cultivades Akoya, com australianes, de Tahití i d’aigua dolça.  

 

  L’últim dia del curs va tenir lloc un simulacre de subhasta amb la presència del Sr. Arlà, d’ Arlà S.A., on ens va explicar la metodologia que es duu a terme quan es realitza una subhasta al continent asiàtic.

  

Si voleu veure les fotos del curs, feu click aquí

 

​

Visita al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

 

  El 9 d’ abril de 2016 vam tenir l’ocasió de visitar El Parc Arqueològic Mines de Gavà. Vam conèixer com era la vida quotidiana de la comunitat neolítica de fa 6000 anys i el treball d’excavació a l’interior de les mines, que són les més antigues d’ Europa i les úniques dedicades a l’ extracció de la variscita, mineral utilitzat per confeccionar joies i usades com a moneda d’ intercanvi.

  El recorregut s’inicia amb l’explicació de l’entorn natural de l’època neolítica, les eines i els estris usats i les relacions socials, creences i cultura dels habitants al voltant del mineral. A continuació, el visitant s’endinsa en l’anomenada Mina Didàctica, una reproducció d’una mina que mostra la geologia, la tecnologia minera i els usos posteriors que van tenir les mines al llarg dels 800 anys d’explotació. Gràcies a les excavacions arqueològiques se sap que un cop explotat una part de la mina, aquella zona era utilitzada com abocador del poblat i a la zona més interna de la mina, eren enterrats individualment o en grup els habitants del poble, depenent del seu estatus social.

  El Parc va néixer per conservar i donar a conèixer un jaciment que la Generalitat ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. La importànica d'aquest jaciment no només rau en la magnitud de l'excavació, sinó també en les troballes. La més important ha estat la Venus de Gavà, una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Pensínsula. Aquest jaciment fou descobert en la dècada dels anys 70 i és obert al públic des de l'any 1993. Durant els darrers 30 anys s'han detectat més de cent boques de mina i just on hi ha la concentració més alta de galeries s'aixeca el Parc Arqueològic.

 

Per a més informació sobre les mines: http://www.gavaciutat.cat/visites-al-parc

 

Si voleu veure les fotos de la visita, cliqueu aquí

​

​

Curs "Criteris de la Taxació"

​

  El 29 d’ abril i el 5 de maig del 2016 i posteriorment en una segona sessió el 13 i 20 d'Octubre, vam tenir el plaer d’assistir al Curs d’ Iniciació a la Taxació: Criteris de Valoració de Joies,impartit pel conegut gemmòleg i taxador Carles Bàguena.

Al llarg d’aquest curs ens va donar quatre pinzellades dels diferents criteris a seguir alhora de realitzar una adequada taxació, ja que s’ ha de tenir en compte molts factors i tenir coneixements del sector actual del món de la joieria, del seu comerç i de les subhastes.

​

             “La suma dels diferents valors dóna el resultat de la taxació en valors monetaris”

​

  Podem dir, doncs, que s’ han de considerar set valors principals alhora d’ establir una correcta taxació: valor d’ antiguitat; valor històric; valor cultural; valor   d’ autoria; valor d’ unicitat; valor d’ integritat i valor de procedència.

A part d’ aquests factors, també hi entren en escena d’ altres com el reconeixement dels metalls de la peça; la identificació dels diferents contrastos         d’ acord a les lleis del país; el concepte de joia com a objecte d’ estudi i les diferents tècniques; coneixements sobre rellotges i argenteria; nocions sobre la història de la joieria al llarg dels segles per poder situar la peça a estudi en un marc històric i la necessitat de ser gemmòleg ja que permetrà identificar la gemma o les gemmes encastades que presenten la peça.

 

  En la primera sessió, al final de la classe, es va fer una demostració pràctica de reconeiximent demetall d'una joia mitjançant la pedra de toc i l’aigua de toc.

En l'última sessió, el Sr. Bàguena va portar diferents peces de joieria i ens va parlar dels diferents factors a tenir en compte per taxar una peça.

 

  Magnífic monogràfic amb contingut teòric i pràctic a mansd'un gran expert, al qual volem extendre la nostra gratitut des d'aquestes línies per haver apropat aquest tema tan interessant als socis de la nostra associació.

 

  Per veure les fotos del curs, feu click aquí.

​

​

​

Conferència "El mercat de les pedres precioses i tendències en joieria"

 

 El passat dia 10 de Novembre vam tenir la gran oportunitat de sentir a la nostra companya, Patricia Arlá, parlant sobre les tendències en joieria per la propera campanya primavera-estiu'17.
  Ens va explicar el canvi de tendències que actualment s'està portant a nivell mundial on, les grans marques no dicten tant els estils a seguir vers a unes tendències més socials (col·laboracionisme, participació, espiritualitat i sociabilitat) que surten de la societat actual.
  Així mateix ens va fer unes pinzellades sobre la tendència en pedres tals com robí, corindons i jade ara que els Estats Units han aixecat la prohibició sobre el minerals a Myanmar.

 

bottom of page