top of page

 

Activitats realitzades al 2014

 

Conferència: "Graphene: New 2D carbon-based materials" (Grafè: Nous materials bidimensionals basats en carboni)

 

El 23 de gener, la Dra. Paula de Mendoza Bonmatí, llicenciada en Química per la Universitat Autònoma de Barcelona, va impartir una conferència sobre el grafè.

 

El grafè és carboni pur, com el grafit o el diamant, però és la seva forma d'ordenar els àtoms el que els distingeix entre ells. Aquesta distribució el converteix en un gran conductor (elèctric i tèrmic).

 

El grafè, el descubriment del qual es va produir fa menys d'una década, és el material de moda i s'espera que sigui un dels protagonistes del futur en nanotecnologia. És un material que és extremadament fi i resistent i que farà possible microxips més ràpids i pantalles flexibles i transparents, entre d'altres aplicacions.

 

 

 

Conferència: "Minerals i gemmes de Catalunya"

 

El 20 de febrer, el Sr. Josep Maria Serrano (gemmòleg i tallador) i la Sra. Montse Bagués (joiera i talladora) ens oferien una conferència sobre els tresors minerals que encara podem trobar a la nostra terra. Han dut a terme un treball de recerca a tot el territori per recollir mostres, examinar-les i tallar-les.

 

Si voleu veure més fotos de la conferència, feu click aquí

 

 

 

Conferència: "Òpals d'Etiopia"

 

El passat 20 de març, el tallador professional i expert en òpals Jorge Lafuente, membre de la "American Opal Society", i segon en introduir l'òpal etíop a tot el món, ens va parlar sobre les diferents classes d'òpals que es troben al país, les seves característiques físiques alhora de tallar-los i com es comporten un cop extrets del seu habitat. Ens va apropar a un món en certs aspectes desconegut per molts de nosaltres explicant-nos les seves experiències a Etiòpia amb el comerç i l'exportació d'aquest mineral. I mentre es deixava preguntar tot el que volíem saber, ens va ensenyar mostres en brut i mostres tallades per ell d'òpals d'Etiòpia i de la resta del planeta.

 

Si voleu veure les fotos de la conferència, feu click aquí

 

 

 

Visita als Serveis Científico-tècnics de la UB

 

El mateix 20 de març al matí, també vàrem fer una visita als Serveis Científico-tècnics de la Universitat de Barcelona, on ens van ensenyar els equips on es realitzen Espectroscòpia Raman i Espectroscòpia d'Infraroig i ens van explicar la seva metodologia de treball.

 

Si voleu veure les fotos de la visita, feu click aquí

 

 

 

 

Conferència: "El quars: natural, sintètic i tractat"

 

El 16 de maig, la Sra. Elena Andia, professora de l'Escola de Gemmologia de la UB i vicepresidenta de l'Associació de Gemmòlegs de la UB, va impartir una xerrada abans del sopar de Santa Gemma organitzat pel Sr. Carles Báguena al Restaurant Le Brut. Ens va explicar els tipus de tractaments que podem trobar en alguns quarsos i el mètode de síntesi utilitzat per obtenir quars sintètic. També ens va donar algunes nocions bàsiques per identificar el quars natural, el quars natural tractat i el quars sintètic.

 

 

 

 

Taula rodona sobre la "Situació actual del mercat del diamant"

 

El passat 23 d'octubre, va tenir lloc una taula rodona a l'hotel Villa Emília a càrrec del Dr Joaquim Mª Nogués (director de l’Escola de Gemmologia de la UB), el Sr. Jordi Pueyo (de Diamantes Pueyo) i el Sr. Carles Ramon (de Ramon Joiers). Entre ells van debatre sobre la situació actual del mercat del diamant: com ha canviat aquest mercat al llarg dels últims temps, quins són els principals països productors de diamants i quins són els principals distribuïdors de diamant, entre d'altres temes.

 

 

 

Conferència "Tendències en el sector de la Joieria"

 

El 13 de novembre, la Sra. Patrícia Arlà (gemmòleg, especialista en Diamant, especialista en Perla cultivada, d' Arlà S.A.) ens va parlar de les tendències actuals en el sector de la joieria. Ens va explicar quines són les gemmes i els materials més utilitzats últimament i cóm són els dissenys que estan més de moda avui dia.

 

Si voleu veure les fotos de la conferència, feu click aquí

 

 

 

Aula Oberta especial dedicada a la Perla cultivada

 

El passat 11 de desembre, com a novetat, es va oferir una sessió d'Aula Oberta dedicada a la Perla cultivada a càrrec de la Sra. Patrícia Arlà (gemmòleg, especialista en Diamant, especialista en Perla cultivada, d´Arlà S.A.). En aquest taller vam poder veure diferents tipus de perles cultivades (d'aigua dolça, Akoya i Australianes principalment). També vam poder observar els diferents colors que podem trobar en els diferents tipus de perla culltivada, així com altres característiques que es fan servir per classificar aquestes perles, tals com la lluïssor, la forma, l'acabat de la superfície, etc.

 

Si voleu veure les fotos de l'aula oberta, feu click aquí

 

 

 

Sopar de Nadal al restaurant La Pomarada

 

Per acomiadar l'any 2014 ens vam reunir per celebrar el sopar de Nadal entre els associats. Durant el sopar entre els participants es van realitzar concursos gemmològics i un sorteig de gemmes, on tothom va obtenir algun detallet.

 

Si voleu veure les fotos del sopar, feu click aquí

 

 

 

Visita a la Joieria Sant

 

El dissabte 13 de desembre vàrem visitar la Joieria Sant (Carrer de Petritxol, nº 1, 08002 - Barcelona), on el Sr. Eduard Sant (propietari de la Joieria Sant) ens va presentar una magnífica exposició d'òpals, de totes les mides, colors i preus, portats directament de les mines de Queensland (Austràlia) juntament amb les peces de la col·lecció de la Joieria Sant.

 

Si voleu veure les fotos del taller, feu click aquí

 

 

 

  

 

bottom of page