GENER - CRISOPRASA
La crisoprasa és varietat d'una de les espècies minerals criptocristal·lines del grup de la sílice: la calcedònia.
Com totes les espècies minerals del grup del quars, la seva fórmula química és SiO2 i, per tant, es considera com un òxid, químicament parlant, amb comportament de tectosilicat degut a la seva estructura.
Al ser una varietat criptocristal·lina, la crisoprasa al igual que la resta de varietats de la calcedònia, està formada per un agregat microcristal·lí on els cristalls es disposen amb un hàbit fibrós.
Imatge: Crisoprasa (www.gia.edu)
PROPIETATS FÍSIQUES
CONTEXT GEOLÒGIC I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
Les crisoprases es formen per un procés geològic d’origen secundari degut a processos de dissolució, on els fluids s’enriqueixen en òxid de silici, i un procés de precipitació, on mica en mica es van formant els microcristalls de calcedònia en cavitats i escletxes tant en roques ígnies com sedimentàries.
A més, en el cas de la crisoprasa la coloració verd poma característica indica que aquests processos geològics es donen en zones enriquides en Níquel. Tot i que les calcedònies son material molt abundants a l’escorça terrestre, els principals països productors de crisoprasa qualitat gemma es troben a Brasil, Austràlia, Zimbabwe i Tanzània.
Crisoprasa en brut d’Australia (www.wikipedia.com, imatge: James St. John)
TALLA
El més habitual, al ser un material translúcid, és que trobem les crisoprases en formes caboixonades i camafeus, però també son habituals trobar-les en forma de figures o polides per diferents utilitats ja que també es fa servir com a pedra ornamental.
Imatges: Crisoprasa en caboixó oval (esquerra) www.minerals.net / Ganivet d'ivori amb incrustacions de caboixons de crisoprasa (centre) / Figura ornamental de crisoprasa (dreta) www.minerals.net
Imatges: Gerra de plata amb incrustacions de caboixons de crisoprasa (esquerra) / joier de crisoprasa amb detalls en or (dreta)
Susana Duque Valero
Escola de Gemmologia UB
Associació Gemmòlegs de la UB
REFERÈNCIES
www.gemdat.org
www.gia.edu
www.wikipèdia.com
www.minerals.net